Translate my blogs via Google Translate

Co je to myriáda?

Dříve se tak vyjadřovalo množství něčeho, které je nesčíslné (nejde spočítat), ale zase ne nekonečné, jak to chápou matematici. Myriáda je slovo spíše básnické, než matematické. Nejčastěji se myriáda používala pro vyjádření počtu hvězd, jsou myriady květin, myriády zrnek písku na pláži, myriády kapek deště.
Další ukázky myriády v knihách jsou zde
.

V současné době je na Myriada.cz
přes 1407 příspěvků a přes 51 stránek.


Top příspěvků 100 příspěvků
(zkusil jsem zvýšit počet top příspěvků, ale zpomalení načítání webu bylo významné)

Prezident nezná vlajku? (1 449)
Atlantida (1 233)
Učitelé mají dva měsíce prázdnin? (1 154)
Volné kliparty – Free Clipart (1 134)
Kdo byl první kosmonaut, který… (1 103)
2083 – Evropská deklarace nezávislosti (1 010)
Ptačí trus na oknech? (933)
Pivo je také droga (919)
Kolik stojí přesazení vzrostlého stromu? (892)
Portál ČSSZ – e-neschopenka (765)
Jak nám ruský „vědec“… (634)
Chápe statistický úřad rozdíl mezi… (549)
Mu (546)
Lemurie (537)
Zemřel Bob Frídl (472)
Malířka Edita Hirschová (463)
Parodie na film Pád třetí říše (457)
Doggerland (449)
Umíte napsat slovo myriáda? (439)
Pikosekunda × peakosekunda (427)
Pivo může být lék, ale v balení jako… (365)
Generace sněhových vloček (321)
Jak se dovolat do Vodafone (320)
Nebezpečné jaderné elektrárny (317)
TV Seznam-samé přestávky v online vysílání (315)
Narcismus (314)
Generace X, Y, Z (308)
Airbus 380 (306)
Upálení Jana Husa (303)
Proč nesnáším Bohdalku (298)
Papírové verze Myriady (290)
Arkádie (288)
Ruské rakety (282)
Jako, wie-als, like-as (277)
Zvýšení napětí v síti (274)
Zpravodajské weby (272)
Duplicitní vlastnictví pozemků (267)
Korejský útok balónky (267)
Moje ankety (259)
O webu (256)
Pangea (255)
Občanská gramotnost (255)
Licence a daně na alkohol (251)
Seriál Rapl × James Bond? (249)
Devět severských světů a strom Yggdrasil (248)
Antillia (Antilia) (246)
Důchody ohrožují nás všechny (239)
Ekumena – Oekumena (235)
Co je to WordPress (230)
Značení v Česku (230)
Hyperborea (Thule nebo Thúlé nebo Tule) (228)
Agarta – Agharta – Aghartha (228)
Putinova raketa? (228)
Středozem (Středozemě) (226)
Noční obloha (225)
Staré, mystické, virtuální světy (225)
Penglai (223)
Barsoom (218)
Drony nad námi? (218)
Ztrátová manažerka Masarykova okruhu (216)
Plutonie (214)
Film Murphyho válka (213)
Šangri-La (212)
Lék Fomepizol na metanol (211)
Ekosex (210)
Dean Buchanan, malíř z Nového Zélandu (210)
Jednotná minimální mzda v EU? (208)
Kdo byl první na Měsíci? (207)
Cimmerie (202)
Cirkevní restituce (201)
Telefony-mobily (201)
Jak psát blogy? (201)
Děti kouří a jsou tlusté (198)
Tankodromy v lesích (197)
Brazil (196)
Jak poznat „Černocha“? (194)
Mundus Subterranes (193)
Energie pro lidstvo – bysnys pro jednotlivce (192)
Televize – online vysílání (192)
Manažér musí být psychopat? (190)
Gondwana (190)
Věty na vytesání do kamene (190)
Opilci na kolech (189)
Web PSP.cz s pornem (187)
Největší světové problémy (187)
Podvodníci okrádají důchodce (186)
Fryčovo knihkupectví (186)
Narnie (185)
Paterčata paní Saši (184)
Čtěte územní plány! (183)
Ceny software ve veřejné sféře (182)
Co největšího lidé vytvořili? (177)
Telefony, které nezvedám (175)
Mobil ve výuce? (169)
Pellucidar (169)
Postav dům, zasaď strom, vykopej… (167)
Společnost Sazerac (166)
Co s horníky? (162)
Puya (156)
Kultura národa? (156)

Moje blogy na

Jak jsou na tom praktičtí lékaři?

1. 6. 2016

22. 9. 2016

Praktičtí lékaři 21. září uzavřou ordinace, chtějí tím upozornit na špatný stav primární péče. Praktický lékař je obvykle privátní, ale ne všichni lidé si uvědomují, že funguje také jako běžný podnikatel se všechny jeho problémy.

Lidé se dívají v televizi na film z lékařského prostředí a berou to jako skutečnost. V televizi si lékař si povídá s pacientem, jako by za dveřmi nesedělo a nestálo dalších 30 pacientů. Povídání s pacientem, zdravotní pojišťovny neplatí, jak by se lidem líbilo, kdyby si chtěl zákazník v obchoďáku popovídat s pokladní? Lékař ve filmu posílá pacienty „pro jistotu“ na všemožná vyšetření, realita je, že zdravotní pojišťovna odmítá některá vyšetření při překročení limitu zaplatit. Lékař pak složitě počítá (v MS Excel) a prokazuje, proč bylo ošetření nutné, tedy se „dohaduje“ s pojišťovnou.

Pokud lékař vede (podvojné) účetnictví, tak z něj „šílí“ jako každý podnikatel, mně třeba vadí, že v Česku jsou v účetnictví primární daně, účtujete podle data zdanitelného plnění a ne podle účetní reality. Naštěstí praktickým lékařům většinou stačí daňová evidence (jednoduché účto). Praktičtí lékaři tak po večerech jako všichni podnikatelé hradí faktury, píší objednávky a hledají nejlevnější dodavatele. Hodně věcí se totiž nesmí používat opakovaně (injekční stříkačky, rukavice). Pak někdy nosí doklady k nějakému účetnímu, kterého si platí. A většinou si nechávají spočítat mzdy, pořád se něco ve mzdách mění, nyní se měnila splatnost zákonného pojištění za zaměstnance, teď zase hrozila změna se sick day. To není stabilní právní prostředí, to je chaos. A představte si, že lékař má plnou čekárnu a že mu sestra volá, že si bere sick day.>.

Po lékařích chtějí také vyplňovat odborné statistické dotazníky a vyhrožují jim pokutami. Co nápis na dveřích: „Milí pacienti, i my máme nárok podle zákoníku práce na 8 hodinovou pracovní dobu, právě vyplňujeme dotazníky, počkejte“.

Je pravdou, že se zlepšila platební kázeň zdravotních pojišťoven, i ta nejpozději platící VZP platí zhruba do měsíce. Já dostávám různé faktury, na kterých je splatnost třeba 3 dny, týden, proč zdravotní pojišťovny v době počítačů neplatí obratem? Co na tom měsíc počítají a tedy měsíc „zadržují“ platby?

Praktičtí lékaři se musí jako ostatní lékaři pravidelně vzdělávat. Zahraniční kongres se počítá za 2 české. Kongresy bývají ke konci týdne, tedy nějaký ten den v týdnu je ordinace zavřená a musí být zajištěna náhrada. Jak se zajistí náhrada na vesnici, kde je pouze 1 praktický lékař? Vzdělávat se průběžně musí i sestry v ordinaci, tedy lékař jim školení platí a sestry mu v ordinaci chybí. A když školení a kongres bývá o víkendu, je to přesčas? A kdy si ho vyberou?

Samozřejmě musí mít praktický lékař a sestry požární a bezpečnostní školení.

Praktičtí lékaři chybí na malých městech či vesnicích. V Německu i imigranti odmítají být ubytováni v malých městech či vesnicích, chtějí do velkých měst typu Mnichov. Proč by měl chtít praktický lékař jít na malé město či vesnici? Že mu tam levně pronajmou ordinaci? A bude to správná ordinace podle současných hygienických podmínek?

Lidé mají pocit, že lékař pracuje pouze v ordinační hodiny a že zbytek že tráví někde u vody. Kdy by ale lékař psal lékařské zprávy, kdy by vyplňoval různé papíry, kdy by objednával pacienty u odborných lékařů, kteří mají své limity a další pacienti se jim tam prostě nevejdou, tak musí obtelefonovávat a „prosit“, aby mu „jeho“ pacienta vzali. Pokud má praktický lékař odpolední ordinaci, tak je v ordinaci většinou již od rána.

Lidé vidí u lékařů „dražší“ auto a hned je pomlouvají¨, jak se mají dobře. Jak poznáte cenu auta? Auto vzhledově stejné, ale se silnějším motorem a s výbavou může být 2× dražší a naopak. Kdysi jsem četl, že úředníci musí mít pohodlné (a tedy drahé) auto, aby nepřijeli na jednání unaveni. A praktičtí lékaři nemají mít pohodlné auto na ježdění po návštěvách, aby nebyli unavení? Já nechápal a nechápu, že jedna zdravotní setra jezdila píchat jednomu pacientovi inzulín 4× denně, pokaždé 15 km tam a zpět. Kolik kilometrů najezdí vesnický lékař? A jak zaparkuje lékař u pacienta v Praze, když jsou tam modré zóny?

článku na iDnes čtu, že ministr zdravotnictví říká, že praktičtí lékaři mají příjem 200 tisíc měsíčně na ordinaci. A proč neříká nic o výdajích? Třeba že polovina z toho padne na mzdy, neboť odvody státu jsou u nás „šíleně“ vysoké? A z toho všeho stát „shrábne“ čtvrtinu zase zpět (odvody u mezd jsou cca 50 % z vyplacených mezd). A proč neříká, že skoro každý lékařský přístroj (např. sterilizátor) stojí milion?

A co trh? Ten říká, že praktických lékařů je nedostatek, tedy proč by si nemohli říci o peníze za přesčasovou práci? A proč není zájem mladých lidí vystudovat lékařství a stát se praktickým lékařem, když ví, že se o něj pak budou malé obce a vesnice přímo „prát“? Obecně mladí muži nemají zájem o lékařství, je to pro ně namáhavé, tak začínají být problémy na specializacích, kde je potřeba „síla“ (typicky chirurgie, urologie).

A chování pacientů se stále zhoršuje, to české, „mám nárok“. A kdo jim ten jejich „mám nárok“ má zajistit? Zdravotní pojišťovna to určitě není.

Praktičtí lékaři a obecně soukromí lékaři pracují jako většina podnikatelů určitě více, než 8 hodin denně. Proč by neměli chtít tento čas také uhradit?

 

(Navštíveno 22×, 1 návštěv(a,y) dnes)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Twitter MyriadaCz